Home / Verzuim & Arbeidsconflicten
Bij Ontslagcoaching staan wij klaar om je te ondersteunen met deskundig advies en begeleiding.
Wanneer ziekte of een arbeidsconflict leidt tot een onwerkbare situatie, is het belangrijk om je rechten te kennen en de juiste stappen te zetten. Bij Ontslagcoaching helpen we werknemers die vastlopen door langdurig verzuim of een conflict met hun werkgever. We bieden deskundige ondersteuning bij onderhandelingen, juridische vraagstukken en het vinden van een oplossing die recht doet aan jouw situatie. Zo sta je er niet alleen voor en zorgen we samen voor een eerlijke uitkomst.
Als je al 2 jaar of bijna 2 jaar ziek bent, kom je in een cruciale fase waarin belangrijke beslissingen worden genomen over je toekomst. Wat zijn je rechten? Wat betekent dit voor je inkomen? En hoe kun je je situatie het beste aanpakken?
Bij Ontslagcoaching begeleiden we werknemers die te maken hebben met langdurig verzuim. Of het nu gaat om de WIA-aanvraag, re-integratieverplichtingen of een mogelijke beëindiging van je dienstverband – wij zorgen ervoor dat je goed geïnformeerd bent en sterk staat in onderhandelingen met je werkgever.
Wat wij voor je doen:
✔️ Inzicht geven in je rechten en plichten bij langdurige ziekte
✔️ Begeleiding bij gesprekken met je werkgever of arbodienst
✔️ Ondersteuning bij onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst
✔️ Advies over WIA-aanvragen en financiële gevolgen
Sta je op een punt waarop je niet weet wat de beste stap is? Wij helpen je verder met een helder plan en deskundige begeleiding.
Als werknemer heb je bij verzuim wettelijke rechten die je beschermen tegen ongerechtvaardigde maatregelen van je werkgever. Het is belangrijk om te weten wat je rechten zijn, zodat je in een moeilijke situatie geen onnodige risico’s loopt.
Bij ziekte heeft een werknemer recht op minimaal 70% van het loon gedurende maximaal 104 weken, waarbij in het eerste jaar het loon niet onder het wettelijk minimumloon mag uitkomen. Veel cao’s en werkgevers hanteren een gunstigere regeling, waarbij in het eerste jaar vaak 100% van het loon wordt doorbetaald.
Voor werknemers zonder vast contract of bij ontslag tijdens ziekte kan een Ziektewet-uitkering via het UWV van toepassing zijn. Dit geldt onder andere voor werknemers met een tijdelijk contract dat afloopt tijdens ziekte, uitzendkrachten zonder doorbetalingsverplichting van het uitzendbureau. De uitkering bedraagt doorgaans 70% van het dagloon en kan in sommige gevallen worden aangevuld.
Zowel werkgever als werknemer zijn verplicht om actief mee te werken aan re-integratie. De werkgever moet onderzoeken of aangepast werk of herplaatsing mogelijk is, terwijl de werknemer verplicht is om hieraan mee te werken. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot loonsancties voor de werkgever of opschorting van loon voor de werknemer.
Als werknemer ben je niet zomaar te ontslaan, zeker niet bij ziekte, arbeidsconflicten of langdurig verzuim. Tijdens de eerste 104 weken van ziekte geldt een opzegverbod, wat betekent dat je werkgever je niet mag ontslaan, tenzij er uitzonderingen van toepassing zijn. Ook bij een arbeidsconflict moet een werkgever aantonen dat ontslag onvermijdelijk is en voldoen aan de wettelijke regels.
Wij ondersteunen je als werknemer ook bij arbeidsconflicten. Een arbeidsconflict kan veel stress en onzekerheid veroorzaken, vooral als dit leidt tot werkgerelateerd verzuim. Blijf niet in deze situatie vastzitten – wij helpen je om grip te krijgen op jouw rechten en begeleiden je bij het maken van de juiste keuzes.
Wat wij doen bij een arbeidsconflict:
Waarom snel handelen bij een arbeidsconflict belangrijk is:
Zet de volgende stap in je carrière – Of dit nu binnen je huidige baan is of bij een nieuwe werkgever.
Kom je er niet uit met je werkgever? Wij zorgen ervoor dat je sterker staat in gesprekken en helpen je naar een eerlijke oplossing.
Arbeidsconflicten kunnen de werkrelatie ernstig verstoren en leiden tot stress, verzuim of zelfs ontslag. Het is daarom belangrijk om deze conflicten snel en professioneel aan te pakken.
In sommige gevallen is het nodig om juridisch advies in te winnen. Bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat je rechten worden geschonden of als het conflict kan leiden tot ontslag.
Bij een arbeidsconflict dat niet kan worden opgelost, kan een vaststellingsovereenkomst een uitkomst bieden. Dit is een overeenkomst waarbij werkgever en werknemer samen afspraken maken over de beëindiging van het dienstverband.
Probeer eerst met je werkgever of collega’s het probleem te bespreken. Vaak kan open communicatie een conflict oplossen voordat het escaleert.
ls het conflict blijft voortduren, kan mediation een effectieve oplossing zijn. Een onafhankelijke mediator begeleidt beide partijen naar een wederzijds aanvaardbare oplossing.
Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend gesprek. Samen staan we sterker!
Ontslagcoaching biedt deskundig juridisch advies, zodat je precies weet waar je recht op hebt. Wij doen dit als volgt:
Het traject begint met een gratis en vrijblijvend intakegesprek. We bespreken jouw situatie en inventariseren welke aanpak het beste past. Ons doel is om direct inzicht en rust te bieden.
We analyseren jouw situatie en stellen een plan van aanpak op, rekening houdend met verzuim, conflicten en wettelijke verplichtingen. Vervolgens treden we, waar nodig, in overleg met jouw werkgever om tot een passende oplossing te komen.
We begeleiden je tijdens het hele proces, of dit nu gericht is op behoud van je baan of een duidelijke en juridisch correcte vaststellingsovereenkomst. Wij helpen je sterker staan en de juiste keuze maken.
Tijdens ziekteverzuim geldt een ontslagverbod, tenzij er uitzonderlijke omstandigheden zijn. Het is belangrijk om juridisch advies in te winnen als je denkt dat je onterecht wordt ontslagen.
Als werknemer ben je verplicht om mee te werken aan re-integratie en redelijke instructies van je werkgever op te volgen. Dit omvat het accepteren van aangepast werk als dat medisch mogelijk is.
Als een conflict onoplosbaar blijkt, kan dit leiden tot een vaststellingsovereenkomst of een juridische procedure. Het is raadzaam om in een vroeg stadium professionele hulp in te schakelen.
Een mediator is een onafhankelijke derde partij die beide kanten van het conflict begrijpt en helpt om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Dit kan vaak een juridische procedure voorkomen.
Heeft u te maken met langdurig verzuim, een arbeidsconflict of werkgerelateerd verzuim? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar om te helpen bij een respectvolle en duurzame oplossing.