Hier vind je antwoord op al je vragen over ontslag, transitievergoeding, en vaststellingsovereenkomsten. Of je nu ontslagen bent, vreest voor ontslag, of al een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen, wij staan klaar om je te begeleiden. Ontdek duidelijke informatie, praktische tips, en professionele adviezen om je rechten te beschermen tijdens het ontslagproces.”
Ontslagcoaching biedt ondersteuning en juridisch advies voor werknemers die te maken krijgen met ontslag. Coaches helpen bij het begrijpen van vaststellingsovereenkomsten, onderhandelen over vergoedingen en adviseren over rechten.
Een transitievergoeding hoef je meestal niet aan te vragen, want de werkgever is verplicht deze te betalen. Controleer de berekening in je vaststellingsovereenkomst of laat een ontslagcoach meekijken.
Een vaststellingsovereenkomst is een document met afspraken tussen werknemer en werkgever over de beëindiging van het dienstverband. Het is nodig om ontslag en de bijbehorende vergoedingen vast te leggen.
Om de transitievergoeding te berekenen, neem je een derde van je bruto maandinkomen per volledig jaar. Extra maanden bereken je door een derde van het maandinkomen te delen door 12 en te vermenigvuldigen met het aantal maanden. Voor dagen reken je een derde van het maandinkomen per dag (1/365). Zo weet je zeker dat je een nauwkeurige berekening hebt.
Een ontslagcoach kan je helpen bij de berekening.
De duur van je proeftijd hangt af van je contracttype. Voor contracten van zes maanden of korter mag geen proeftijd worden ingesteld. Bij contracten van zes maanden tot twee jaar mag een proeftijd één maand duren, en bij onbepaalde tijd maximaal twee maanden.
Ploegentoeslag wordt vaak berekend als een percentage van je basisuurloon, afhankelijk van het rooster en de werktijden. Controleer je cao of arbeidscontract voor het exacte percentage en welke uren ploegentoeslag ontvangen, omdat dit per bedrijf en sector kan verschillen.
Een eerlijke vaststellingsovereenkomst biedt een passende vergoeding en houdt rekening met alle wettelijke rechten. Een ontslagcoach kan dit beoordelen en je begeleiden bij eventuele onderhandelingen.
Bij ontslag stopt de pensioenopbouw, maar de opgebouwde rechten blijven bewaard. Sommige coaches kunnen adviseren over het meenemen of overdragen van pensioenen.
Ja, je hebt recht op een WW-uitkering als de vaststellingsovereenkomst voldoet aan de voorwaarden. Een ontslagcoach kan controleren of de overeenkomst in lijn is met WW-vereisten.
Bij ontslag met een vaststellingsovereenkomst spreken werknemer en werkgever samen de voorwaarden af. Zonder overeenkomst kan het ontslag eenzijdig plaatsvinden via het UWV of de kantonrechter.
Ja, ontslag op staande voet kan worden aangevochten als het onterecht of onredelijk is. Het is belangrijk om direct juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld via een ontslagcoach.
Een ontslagcoach kan helpen met onderhandelen door inzicht te geven in wat een redelijke vergoeding is. Coaches bieden juridische argumenten om je positie te versterken.
Ja, maar dit kan pas na twee jaar ziekte en volgens strikte regels. Tijdens de eerste twee jaar van ziekte heb je ontslagbescherming.
De opzegtermijn hangt af van je contract en de duur van je dienstverband. Voor de meeste werknemers geldt een opzegtermijn van één maand, maar dit kan oplopen afhankelijk van je dienstjaren.
De proeftijd is meestal één maand voor bepaalde tijd en twee maanden voor onbepaalde tijd. Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen zonder reden het contract beëindigen.
Door tijdig juridisch advies in te winnen en duidelijke afspraken te maken via een vaststellingsovereenkomst voorkom je conflicten. Een ontslagcoach kan hier ook in bemiddelen.
Een goede vaststellingsovereenkomst bevat afspraken over transitievergoeding, uitbetaling van vakantiedagen, en WW-rechten. Laat dit altijd nakijken door een ontslagcoach.
Ja, opgebouwde vakantiegeld moet worden uitbetaald bij het einde van het dienstverband. Dit staat vaak vermeld in de vaststellingsovereenkomst.
Ja, je mag de overeenkomst weigeren als de voorwaarden niet eerlijk zijn. Een ontslagcoach kan adviseren over de gevolgen van weigering en alternatieve oplossingen bieden.
Opgebouwde vakantiedagen moeten uitbetaald worden bij ontslag. Dit bedrag wordt meestal toegevoegd aan de eindafrekening of opgenomen in de vaststellingsovereenkomst.